Boeken- & filmtips

Boeken met focus


Winter in Gloster Huis

Vonne van der Meer, 2015, Atlascontact
Deze sterke roman handelt over de vraag wat waardig sterven is: kunnen tijd en aandacht levenslust terugbrengen bij iemand die kort daarvoor weloverwogen heeft aangegeven klaar te zijn met zijn of haar leven? In een haast toneelachtige setting bouwen twee broers naast elkaar een hotel en een gastenhuis voor gasten die aan het einde van hun leven zijn gekomen. De ene broer, Richard, begint het ‘Vaarwelhotel’, de andere broer, Arthur, het Gloster Huis, waar iedereen die twijfelt mag blijven wonen. Zonder angst voor eenzaamheid.
 

De Samoerai

Shushako Endo, 2018, Kok (oorspronkelijke uitgave 1980)
Een episch verhaal over het christendom in Japan, dat zich afspeelt in de 16e eeuw. Hasekura is een eenvoudige boer (samoerai), die leeft met de seizoenen. Hij schikt zich in zijn lot, ook al is zijn familie door de machthebbers verdreven van een vruchtbare streek naar moerasgrond. Wanneer de samoerai onverwacht aangewezen wordt om met Velasco, een Spaans katholieke missionaris, op reis te gaan naar Amerika voor een handelsmissie, wordt zijn eenvoudige werkelijkheid wreed verstoord. Niets is meer wat het lijkt.
 

Het achtste leven (voor Brilka) 

Nino Haratischwili. 2017, Atlas contact
Dit familie-epos omspant zes generaties van een Georgische familie, tussen 1900 en nu. Het boek eindigt met de eerste pagina van de beschrijving van het achtste leven, het jonge meisje Brilka Jasji. Deze pagina is leeg, maar tegelijk ligt er al zoveel vast omdat zij zich zal moeten verhouden tot de keuzes en de geschiedenis van al die voorgaande generaties. De schrijfster merkt in een interview op dat zij de westerse gedachte dat je zelf je leven kunt bepalen in haar boek bewust aan de kaak stelt.
 

Het verzuim van de dood

José Saramago, 2013, Meulenhoff (oorspronkelijke uitgave 2005)
Op een goede dag sterft er niemand meer, de dood komt niemand meer halen. Na de eerste euforie en blijdschap blijkt dat chaos en problemen op de loer liggen. In het tweede deel van het boek komt de dood zelf aan het woord. Om na te denken over tijd, dood, eeuwigheid en de cirkel van het leven.


 

Films met focus


Still Life

Uberto Pasolini, 2015
John May is een gemeenteambtenaar die belast is met het vinden van nabestaanden van hen die alleen zijn gestorven. Met veel toewijding en nauwkeurigheid wijdt hij zich aan zijn taak. Helaas is zijn werktempo de oorzaak dat John aan de kant wordt gezet. Tijd en aandacht kosten geld.
 

On Body and Soul

Ildikó Enyedi, 2017
In een slachthuis in Boedapest is Mária nog maar pas aan de slag gegaan als de nieuwe kwaliteitscontroleur en het gefluister begint al. Mária neemt haar werk serieus en houdt zich strikt aan de regels. Haar iets oudere baas Endre is ook een rustig type. Stilaan beginnen de twee elkaar beter te kennen.
 

Des Hommes et des Dieux

Xavier Beauvois, 2010
In serene stijl – met prachtig monnikengezang – toont de regisseur de rituelen en gebeden van een groep Franse monniken in het Algerijnse Atlasgebergte, maakt hun angsten voelbaar en plaatst je als kijker midden in het grote dilemma: blijven, of vluchten voor het te laat is.
 

Spring, Summer, Winter, Fall and ... Spring

Ki-duk Kim, 2003
Deze Koreaanse film speelt zich af op een afgelegen bergmeer waar een oude boeddhistische monnik en zijn jonge leerling leven op een vlot waarop een kleine tempel is gebouwd. Een zinnenstrelende film over de cycli van het leven.

 

Intouchables

Olivier Nakache en Éric Toledano, 2011
Een film vol humoristische scènes, maar die je toch doet nadenken over vriendschap, kwaliteit van leven, tijd én aandacht voor de ander.


Deel deze pagina op:
Facebook Twitter Google+ Linkedin
U zij de glorie, opgestane Heer,
U zij de victorie, U zij alle eer!
Alle menselijk lijden hebt Gij ondergaan
om ons te bevrijden tot een nieuw bestaan:
U zij de glorie, opgestane Heer,
U zij de victorie, U zij alle eer!
NLB 634

Agenda

Meditatieavond

Woensdag 24 april, 20.00 uur
In de Westerkerk

WesterAvond | Film

Op maandag 29 april om 19.30 uur
In de Westerkerk

» bekijk de hele agenda

Diensten

Zondag 28 april

Tijd: 10.00 uur
Voorganger: ds. Gerard Geitenbeek, Waddinxveen

Zondag 5 mei

Tijd: 10.00 uur
Voorganger: prof. Anton Wessels, Amstelveen

» bekijk alle diensten

In de regio

A Rocha Groene Hart

A Rocha Groene Hart is een lokale groep van de christelijke natuurbeweging A Rocha Nederland. Zij stimuleert de betrokkenheid bij Gods schepping en is actief betrokken bij de natuur in de directe omgeving van Gouda. A Rocha Groene Hart heeft de ‘Stolwijkse Boezem’ geadopteerd.

Westerkerk • Eerste E.J. Potgieterstraat 37 • 2802 LD • Gouda • 0182-52 15 18 • facebook.com/westerkerkgouda

© 2015 - 2019 Westerkerk Gouda | disclaimer | privacyverklaring | colofon