Op weg naar Pasen

Het Paasfeest is het centrale feest van het liturgische jaar. Christenen vieren met Pasen dat Jezus niet meer dood is, maar leeft. Hij heeft de dood overwonnen.

Voorafgaand aan Pasen wordt gedurende veertig dagen naar dit feest toegeleefd. In onze protestantse traditie wordt deze periode de lijdenstijd of Veertigdagentijd genoemd; deze loopt van 14 februari tot 31 maart. Vanaf Aswoensdag zijn er veertig vastendagen; de zondagen worden niet meegerekend. Het is een tijd van inkeer, bezinning en gebed.

Donderdag voor Pasen herdenken we dat Jezus Pesach viert met zijn leerlingen. De volgende dag sterft Hij aan een kruis. Het kruis is het teken van verzoening tussen God en mensen. Daarom heet deze dag Goede Vrijdag. Drie dagen later staat Jezus op uit de dood. Pasen is opstanding: alle leed en schuld is door Jezus weggedragen. Ook de dood heeft het laatste woord niet meer.

Oecumenische vespers

Rond het thema ‘Ik zorg voor jou’ heeft de werkgroep Oecumenische Vespers zes veertigdagenvespers voorbereid. Kerkleden uit katholieke, oud-katholieke en protestantse traditie leiden de vespers. De diensten vinden plaats in de Westerkerk, op vrijdagen van 19.30 tot 20.00 uur. In de agenda kun je zien wie wanneer voorgaat.

Bezinning thuis

Voor bezinning thuis is er de veertigdagenkalender, in de vorm van een boekje. De kalender bevat veel meditatief materiaal: gebeden, gedichten, liederen en werkjes voor kinderen. Voor elke dag op weg naar Pasen een stukje bezinning. De kalender kun je hier downloaden.

Ik zorg voor jou

Het kindernevendienstproject voor de Veertigdagentijd en Pasen heet ‘Ik zorg voor jou’. God zorgt voor ons en wij zorgen voor elkaar. Elke week wordt een ander onderwerp binnen dit thema besproken. We zingen ook een speciaal projectlied: ‘Ik zal er zijn voor jou’. Verder is er een zorgkoffer in de kerk waar elke week een voorwerp in zit dat tijdens het gesprek met de kinderen gebruikt wordt.

Symbolische bloemschikking

In de Veertigdagentijd wordt er door de bloemengroep wekelijks een symbolische schikking gemaakt. Voor in de kerk zie je een schikking die naar Jezus' lijden verwijst: een kruis van takken. De stenen aan de voet staan voor de berg Golgotha. Op de grond staat een vaas met gedroogde stekelige acanthus; ook liggen er takken van een dode wijnstruik. Beide verwijzen eveneens naar het lijden en de dood van Jezus, de ware wijnstok.

Onvoorwaardelijke liefde

Kerk in Actie voert in deze tijd campagne onder het thema ‘Onvoorwaardelijke liefde’. Er wordt stilgestaan bij moeders, vaders, verzorgers én grootouders in alle delen van de wereld die de ruggengraat van de samenleving vormen. Door hun inzet krijgen hun kinderen én hun gemeenschap nieuwe hoop en kracht. Kerk in Actie ondersteunt hen, zodat zij moedig door kunnen gaan. Help je mee?


Deel deze pagina op:
Facebook Twitter Google+ Linkedin
"Een barmhartig mens krijgt tranen in zijn ogen wanneer hij denkt aan het lijden van de schepping."
Woestijnvader Izaak de Syriër

Jaarthema

Agenda

Bijbelkring

Op 21 juni om 19.00 uur
Huiskamer Dineke en Martijn Riet

The Choir Company

Zondag 24 juni om 19.00 uur
In de Westerkerk

» bekijk de hele agenda

Diensten

Zondag 24 juni

Tijd: 10.00 uur
Voorganger: ds. Regina Folbert, Rotterdam

Zondag 1 juli

Tijd: 10.00 uur
Voorganger: ds. Udo Doedens

» bekijk alle diensten

Westerkerk • Eerste E.J. Potgieterstraat 37 • 2802 LD • Gouda • 0182-52 15 18 • facebook.com/westerkerkgouda

© 2015 - 2018 Westerkerk Gouda | disclaimer | privacyverklaring | colofon