Symbolische schikking Veertigdagentijd


13-04-2019

Het thema van de symbolische schikking in de veertigdagentijd is dit jaar 'Een nieuw begin'. Je ziet dat er in die schikking veel riet verwerkt is. Riet staat voor buigzaamheid, meebewegen. Het Exodusverhaal over de doortocht door de Rietzee vertelt over het nemen van onbekende wegen voordat je kunt komen naar het nieuwe begin. 


1e zondag Veertigdagentijd

Dominant in de schikking is een met riet beklede cirkel, symbool voor kring en solidariteit (van Jezus met de mensheid).

Steeds weer anders
Zo vertrouwd
als Hij mij is,
zo vreemd
blijft Hij mij,
ik volg Hem
maar volgen
kan ik Hem niet.

In de kring verbonden
door ranken van
trouw
voor een nieuw begin.
 


2e zondag Veertigdagentijd

Vorige week zagen we een cirkel, nu een Grieks kruis: een kruis met vier gelijke armen (acht lijnen) die elkaar in het midden snijden. De Griekse letter chi, de 22e letter in het oud-Griekse alfabet, heeft die vorm. Het is de eerste letter van het woord Christus. Christus, die op het punt staat zijn uittocht te beginnen, ontmoet op de berg de Eeuwige of de eeuwigheid.  

Het valt niet mee om de berg te 
moeten beklimmen.
Het liefst zouden we ook een weg 
willen kiezen met minder
inspanning en weerstand.”

Acht
verbonden door de lijnen
van het Griekse kruis
verheerlijkt op de berg
Christus
een moeilijke weg te gaan en
een visioen op een nieuw begin
 


3e zondag Veertigdagentijd

Het symbool dat vandaag centraal staat, is de ellips. De ellips stelt een oog voor dat let op tekenen van groei en bloei. En dan gaat het om ons. Wij moeten tot inkeer komen, een nieuw begin maken. De bedoeling van ons leven is dat we vrucht dragen, dat wij omzien naar een ander. Wij zijn een vijgenboom, de Eeuwige is de tuinman. Met eindeloos veel geduld en liefde wacht hij op een nieuw begin: bloesem en vrucht. Hiernaar verwijzen de wilgenkatjes in het boeket. 

Zie
de bloeiende wilg
een eerste teken
lente
die komen gaat.
 


4e zondag Veertigdagentijd

Vandaag keert het getal 8 terug; het Griekse kruis had acht punten, en nu zien we een achthoek. Het getal 8 staat symbool voor een nieuw begin. Na zeven dagen begint op de achtste dag (opstandingsdag) een nieuwe week. 

In de gelijkenis van de verloren zoon is er vreugde omdat een mens welkom is bij een genadige God. De zoon ‘komt tot zichzelf’, hij realiseert zich wie hij is en waar hij vandaan komt en begint opnieuw. De oudste zoon kan het niet opbrengen deze broer feestelijk te onthalen. Hij houdt afstand.

"Wij bidden om een nieuw begin,
een nieuw begin van leven.
God, stuur ons toch uw wereld in
om liefde door te geven."

 

Verheug u om
de thuiskomst van de ene zoon
en samen
zoeken naar
een nieuw begin


 


5e zondag Veertigdagentijd

In de gelijkenis van de onrechtvaardige pachters is sprake van falend leiderschap. De wijngaard (het volk Israël) blijft uiteindelijk in stand, maar het leiderschap zal in andere handen terechtkomen. Want God zoekt dienende leiders die de wijngaard en de mensen dienen, niet enkel zichzelf verrijken, maar weet hebben van de gever van de vruchten. In de schikking zien we een vierkant; dit verwijst naar de wijngaard, een gesloten vesting waarin de pachters zich verschansen. Er is geen opening om het gesprek te voeren, verzoening lijkt niet mogelijk.  

“Geef ons de wijsheid
om in eenvoud te leven.”

Met geweld beschermen
dat wat rechtvaardig lijkt
met geweld nemen
wat geen recht doet
bloed en wijn
een nieuw begin

 

 

 


6e zondag Veertigdagentijd

Jezus betreedt de stad vanuit het oosten, als Messiaspretendent. Hij zit op een ezel, passend bij een 
Israëlische vredevorst. Hij komt vanaf de olijfberg, de plaats waarvandaan God zou terugkeren tot zijn volk. De mensen komen hem tegemoet met palmtakken in hun hand; ze vormen als het ware een poort waardoor Jezus als grote koning de stad binnenkomt. In de schikking van vandaag ziet u deze poort verbeeld. 

Kijk naar de koning
van vrede en recht.
Hij is een redder,
een held die niet vecht.
Zwaai met een palmtak
en weet wat je ziet:
Hij brengt je vreugde,
maar heeft ook verdriet.


Deel deze pagina op:
Facebook Twitter Linkedin
U zij de glorie, opgestane Heer,
U zij de victorie, U zij alle eer!
Alle menselijk lijden hebt Gij ondergaan
om ons te bevrijden tot een nieuw bestaan:
U zij de glorie, opgestane Heer,
U zij de victorie, U zij alle eer!
NLB 634

Uitgelicht

Christelijke meditatie

Elke vierde woensdag van de maand is er een begeleide christelijke meditatie in de Westerkerk. We beginnen de avonden met een aandachtsoefening. Aansluitend wordt er per keer een vorm van christelijke meditatie beoefend. Iedereen is welkom, van binnen en van buiten de kerk.

In de regio

A Rocha Groene Hart

A Rocha Groene Hart is een lokale groep van de christelijke natuurbeweging A Rocha Nederland. Zij stimuleert de betrokkenheid bij Gods schepping en is actief betrokken bij de natuur in de directe omgeving van Gouda. A Rocha Groene Hart heeft de ‘Stolwijkse Boezem’ geadopteerd.

Westerkerk • Eerste E.J. Potgieterstraat 37 • 2802 LD • Gouda • 0182-52 15 18 • facebook.com/westerkerkgouda

© 2015 - 2024 Westerkerk Gouda | disclaimer | privacyverklaring | colofon