#28 Een loflied aan de Heilige Drie-eenheid


15-06-2021

Een geliefd lied dat in liedboek 2013 onder de categorie Trinitatis is geplaatst is lied 705 ‘Ere zij aan God, de Vader’. Een heerlijk Engels romantisch lied dat zeer goed mee te zingen is door de gemeente. Dit lied heeft ook in het liedboek voor de kerken gestaan en in de Hervormde Bundel 1938 onder gezang 93. In Engeland draagt dit lied de naam ‘Glory bet o God the Father’.

De tekst is van Horatius Bonar (1808-1889) die van 1866 predikant was van de Free Church of Scotland (Bonar is geboren en overleden in Edingburh). Hij heeft zo’n 600 liederen geschreven waarvan een deel werd gepubliceerd in Hyms of Faith and Hope. Willem Barnard (1920-2010) schreef de vertaling van dit lied.

De melodie is van de hand van de Londense organist Henry Smart (1813-1879). Smart publiceerde deze melodie in ‘Psalms and Hymns for Divine Worship (1866) welke een uitgave was voor de Presbyterian Church of England. Overigens in 1875 Was Smart muziekredacteur van The Prebyterian Hymnal. Smart schreef de melodie bij de tekst van Bonar maar in Engeland werd de melodie in de Angelicaanse kerk al spoedig gekoppeld aan een andere tekst.

De tekst van Bonar met de melodie van Smart bleef voortleven in de opeenvolgende edities van Church Hymnary van de Presbyterian Church of Engeland. In de Verenigde Staten wordt op de melodie van Smart de tekst van een kerstlied ‘Angels from the realms of glory’ van James Montgomery (1771-1854) gezongen. Deze tekst is in Engeland dan weer bekend op de melodie van het Franse kerstlied ‘Les anges dans nos campagnes’ bij ons lied 487.

Onderaan het lied staat in de laatste regel ‘Regent Square’. Dit betekent dat de melodie is ontleend aan de Regent Square Church, de belangrijkste presbyteriaanse kerk in Londen. De uitgever van ‘Psalms and Hymns for Divine Worship’, Dr. James Hamilton (1814-1867) was pastor van deze kerk en gaf de melodie zijn naam. Onder die naam is dit lied nog steeds bekend in Engeland.

Luistervoorbeelden

NLB 705 ‘Ere zij aan God, de Vader
https://www.youtube.com/watch?v=VP0wTACQW2g

‘Glory bet o God the Father’
https://www.youtube.com/watch?v=ikH8DfDADxc


Gebruikte bronnen:
- liedboekcompendium.nl
Meer informatie over dit lied is te vinden op liedboekcompendium.nl


Deel deze pagina op:
Facebook Twitter Linkedin
Halleluja, want Gij, Heer, schiep de mensen,
Halleluja, zij beelden uit: Uw liefde,
Halleluja, voor ieder volk op aarde,
Halleluja, hoe groot en goed zijt Gij, Heer!
Uit: het Zonnelied (Franciscus)

Uitgelicht

Live opnames

De zondagse erediensten zijn om 10.00 uur live te volgen via het YouTube-kanaal van de Westerkerk: WesterkerkGouda. Op kerkomroep.nl kun je de diensten live beluisteren. De laatste uitzending is nog een week te bekijken via deze website of via ons openbare YouTube-kanaal.

Westerkerk • Eerste E.J. Potgieterstraat 37 • 2802 LD • Gouda • 0182-52 15 18 • facebook.com/westerkerkgouda

© 2015 - 2022 Westerkerk Gouda | disclaimer | privacyverklaring | colofon