9 juni: rondleiding Museum Gouda


05-05-2018

Rondleiding tentoonstellingen Pourbus en Helmantel in Museum Gouda
Zaterdag 9 juni om 13.30 uur

Momenteel heeft Museum Gouda twee mooie tentoonstellingen. Eén van de middeleeuwse schilder Pieter Pourbus en één van Henk Helmantel. Pourbus is een van de beste zestiende-eeuwse schilders uit de Nederlanden. Hij werd in Gouda geboren en beroemd in Brugge. Pourbus leefde tijdens een keerpunt in de geschiedenis, met ongekende religieuze twisten. Het is de tijd waarin Luther opkomt, kerken worden bestormd en men in de Noordelijke Nederlanden overgaat naar het protestantisme.

Henk Helmantel schildert de schoonheid van de schepping. Hij kan die schoonheid net zo goed zien in een weerbarstige kweepeer als in een kartonnen doos. Net als glaskunstenaars schildert Helmantel met licht. ‘Er zij licht’, dat is de bron waar uit Helmantel put. Drie zalen in de Goudse tentoonstelling zijn op kleur samengesteld: rood, blauw en wit. In de werken met een rood accent, lijkt Helmantel een eigen boodschap te willen overbrengen; dat zijn zijn meest expressieve werken. Helmantel spreekt en doet belijdenis. De werken met een blauw accent zijn het resultaat van een zeer zorgvuldige compositie. De witte werken ten slotte zijn het eenvoudigst. Hier heerst de stilte, de eerbied. Helmantel zwijgt.

Zin om mee te gaan? Laat het uiterlijk 1 juni even weten. We verzamelen om 13.15 uur bij de ingang van het museum aan de Oosthaven 9. Voor wie zin heeft praten we na afloop nog even na bij Juuls, Markt 10. Aan de rondleiding zijn geen kosten verbonden. De entree en eventueel koffie zijn voor eigen rekening. Voor museumkaarthouders is de entree vrij. 

Opgave via de intekenlijst achterin de kerk of via onderstaand inschrijfformulier.

Inschrijfformulier


Velden voorzien van een * zijn verplicht in te vullen

Deel deze pagina op:
Facebook Twitter Google+ Linkedin
in de dalen
hef ik mijn hoofd

op de toppen
zal ik knielen
Inez Meter

Agenda

Club Jantje

Vrijdag 1 juni, 20.00 uur
Hof van Sint-Jan, Achter de Kerk 10a

Gouwe Dialoog en iftar

Vrijdag 1 juni vanaf 20.00 uur
In De Walvis, Walvisstraat 1

» bekijk de hele agenda

Diensten

Zondag 3 juni

Tijd: 10.00 uur
Voorganger: ds. Martijn van Laar, Rotterdam

Zondag 10 juni

Tijd: 10.00 uur
Voorganger: ds. Wout van Laar, Gouda

» bekijk alle diensten

Westerkerk • Eerste E.J. Potgieterstraat 37 • 2802 LD • Gouda • 0182-52 15 18 • facebook.com/westerkerkgouda

© 2015 - 2018 Westerkerk Gouda | disclaimer | privacyverklaring | colofon