Kerkleden poetsen 120 Stolpersteine


08-02-2021

Op dinsdag 26 januari, de internationale Holocaust-herinneringsdag, hebben gemeenteleden van de Protestantse Kerk Gouda een deel van de bijna 280 Stolpersteine (struikelstenen) in Gouda gepoetst. Zo hielpen ze mee om de herinnering aan de vermoorde Joodse inwoners levend te houden.

Initiatiefnemer van de actie is ons gemeentelid Bert van der Togt. Hij nam contact op met Soesja Citroen, schrijfster van het boek ‘Hier woonden’, en via haar met de stichting Metaheerhuis Gouda. Het is de bedoeling de stenen van tijd tot tijd een poetsbeurt te geven, zodat de kans groter is dat inwoners en toeristen eens zullen stilstaan bij deze gedenkwaardige monumenten, zo motiveert Van der Togt zijn oproep.
Tien mensen gaven gehoor en gingen dinsdag op pad met poetsspullen om de messing plaatjes in de trottoirs weer te laten glanzen. Tijdens het poetsen ontstonden goede gesprekken met voorbijgangers. De actie wordt voortgezet in de meivakantie, voorafgaand aan de Dodenherdenking op 4 mei.

Wat zijn Stolpersteine?

Het plaatsen van Stolpersteine is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, meldt Wikipedia. Het is een over heel Europa verspreid monument voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme. Demnig brengt deze gedenktekens aan in het trottoir voor de vroegere woonhuizen van mensen die door de nazi's verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. De Stolpersteine herinneren aan Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, dienstweigeraars, homoseksuelen, Jehova's getuigen en gehandicapten. Op elke steen staat de naam, het geboortejaar en de plaats en datum van het overlijden. Uit Gouda zijn 388 Joden vermoord.

Meedoen?

Meer vrijwilligers voor het poetsen zijn welkom. Wie belangstelling heeft kan zich opgeven bij Bert van der Togt, e-mail: g.j.vandertogt@gmail.com


Deel deze pagina op:
Facebook Twitter Linkedin
U zij de glorie, opgestane Heer,
U zij de victorie, U zij alle eer!
Alle menselijk lijden hebt Gij ondergaan
om ons te bevrijden tot een nieuw bestaan:
U zij de glorie, opgestane Heer,
U zij de victorie, U zij alle eer!
NLB 634

Zaalhuur kerk

In de regio

A Rocha Groene Hart

A Rocha Groene Hart is een lokale groep van de christelijke natuurbeweging A Rocha Nederland. Zij stimuleert de betrokkenheid bij Gods schepping en is actief betrokken bij de natuur in de directe omgeving van Gouda. A Rocha Groene Hart heeft de ‘Stolwijkse Boezem’ geadopteerd.

Agenda

Meditatieavond

Woensdag 24 april, 20.00 uur
In de Westerkerk

» bekijk de hele agenda

Westerkerk • Eerste E.J. Potgieterstraat 37 • 2802 LD • Gouda • 0182-52 15 18 • facebook.com/westerkerkgouda

© 2015 - 2024 Westerkerk Gouda | disclaimer | privacyverklaring | colofon