Uitje 70+, 15 juni

Vrijdagmorgen 15 juni is het zover. Om kwart voor tien komen de eerste mensen al aan met de fiets, auto of rollator. Het is prachtig weer, niet te warm en niet te koud. Perfect voor een uitje.

Klaar voor vertrek

Marian zit klaar met de lijst om te controleren of iedereen er is. Carin ontfermt zich over een rolstoel en het opstapbankje voor de bus. Gerrit gooit nog even een emmer water tegen de ruit van de bus om een optimaal zicht te hebben. Udo komt eraan op zijn fiets, hij mag voorin de bus naast Alie zitten. We kunnen vertrekken. We hebben veel chauffeurs en er is voor iedereen een plekje. Fijn dat er zo veel vrijwilligers willen helpen op zo'n dag.

Een gastvrij onthaal

Na een half uur rijden komen we aan bij De Vrijheid. Het laatste stukje is wel spannend over die kronkelige dijk. De stoep naar beneden is erg steil en er zijn mensen die hun ogen dicht doen. Een chauffeur was wat verdwaald, maar dat vonden de passagiers in zijn auto niet erg, want zo zagen ze nog eens wat.

We worden gastvrij ontvangen met koffie en zelfgebakken cake. We kunnen buiten in het zonnetje zitten. De spreker Marcel Meijer wordt voorgesteld. Hij zal ons plaatjes van de Tweede Wereldoorlog laten zien. De oude Dodge hebben we al zien staan buiten. Na de koffie gaan we naar binnen, daar gaat Marcel vertellen en laat hij de ouderen ook vertellen. Wie wil kan zijn verhaal kwijt. Er worden ook verdrietige gebeurtenissen verteld, onder andere het verhaal van een Joods vriendinnetje dat opeens niet meer naar school komt en nooit meer terugkomt. Het bombardement op Rotterdam heeft ook diepe indruk gemaakt. En: als er stiekem elke week een schaap geslacht wordt, dan moeten de botten in de tuin begraven worden. De volgende huiseigenaar kwam wel voor een verrassing te staan toen hij in de tuin ging werken ...

Frans begint spontaan ‘Trees heeft een Canadees’ te zingen. We hebben ook oude liedjes meegezongen die Marcel op de beamer had staan. ‘Rats, kuch en bonen’ werd uit volle borst meegezongen. Door de uitnodigende vragen van Marcel zijn er veel verhalen losgekomen.

Ritje in de Dodge

Hierna gaan we weer naar het terras waar we een heerlijke lunch krijgen. Na de lunch mogen we een ritje maken in de oude Dodge. De mensen moeten wel beloven dat ze er in en uit kunnen komen, want er is een keer iemand blijven steken volgens Marcel. Bijzonder om in zo'n hotsende auto te zitten en over de dijk te slingeren; dat maak je niet elke dag mee. Marcel heeft ook nog foto's gemaakt bij de Dodge zodat iedereen een mooie herinnering heeft aan deze dag.

Als dank krijgen de chauffeurs, Marcel en de eigenaars van De Vrijheid een reep chocola, omdat de Canadezen die ook uitdeelden met de bevrijding. Mensen die niet in de Dodge gaan, kunnen in het museum kijken waar van alles te zien is over de Tweede Wereldoorlog. Na een kopje thee wordt het tijd om weer naar Gouda te gaan. We hebben genoten van elkaar, de spreker, het museum, de autorit, de lunch, eigenlijk te veel om op te noemen. Wij zijn dankbaar dat we dit mochten doen en voelen ons gezegende mensen.

Verslag: Marian Wierenga


« terug naar alle albums


Deel deze pagina op:
Facebook Twitter Google+ Linkedin
"Echte liefde laat zich zien als wij hen vergeven die ons iets schuldig zijn."
Woestijnvader Marcus de asceet

Agenda

Boekenkring

Maandag 21 januari, 20.00-21.30 uur
Fluwelensingel 38

Meditatieavond

Woensdag 23 januari, 20.00 uur
In de Westerkerk

» bekijk de hele agenda

Fotowedstrijd

Uitgelicht

WesterAvond: Aandacht 2.0

Op 4 februari is er een gespreksavond over de relatie tussen aandacht en technologie. Welke impact heeft technologie op de samenleving en wat we kunnen verwachten? Inleider is Dieter Möckelmann. Hij heeft zich gespecialiseerd in de maatschappelijke impact van ICT. Welkom!

Westerkerk • Eerste E.J. Potgieterstraat 37 • 2802 LD • Gouda • 0182-52 15 18 • facebook.com/westerkerkgouda

© 2015 - 2019 Westerkerk Gouda | disclaimer | privacyverklaring | colofon