Jaarthema 2017-2018

Terug naar het begin

Ieder jaar kiest de Westerkerk een thema dat centraal staat in de gemeenteactiviteiten. Vanaf september 2017 is het thema: Terug naar het begin. Hoe zijn wij ooit begonnen? Waar is de bron van ons leven? Hoe leef je dicht bij God? Met die vragen willen wij ons het komende jaar bezighouden. We sluiten hiermee aan bij de pijler ‘Inspiratie’ uit ons beleidsplan.

Geloof, kerk en ons leven in het algemeen bouwen meestal voort op wat er al is. We geven het stokje door. Af en toe maken we de traditie een beetje moderner en dan kunnen we er weer een tijdje tegen. Maar stel nu dat al onze concessies aan de tijd ons langzamerhand van ons oorspronkelijke spoor hebben afgebracht. Of stel dat de traditie, aangepast en wel, helemaal niet meer aanspreekt. Of stel dat er zo veel verschillende tradities zijn dat er een Babylonische spraakverwarring is en we elkaar als leerlingen van Jezus helemaal zijn kwijtgeraakt. Wat blijft er dan nog over?

Dat brengt ons bij de vraag: wat was er vóór onze traditie? Waar komen kerk en geloof uit voort?

Stilstaan bij het nulpunt

Dit seizoen staan we stil bij het nulpunt. Wat is er als er niets is? Het hoort bij de Bijbelse God dat Hij er is als al het andere is verdwenen en dat Hij optreedt om in uitzichtloze situaties uitkomst te bieden: God is de Schepper en de Redder. Hij heeft er weinig plezier in om op te draven als hekkensluiter van menselijke activiteiten of als vanzelfsprekende vooronderstelling daarvan. Hij wil het bestaande steeds opnieuw aanbieden vanuit het niets. Traditie is mooi, maar moet telkens weer terugleiden naar de verwondering van het eerste begin. Naar dat eerste begin gaan we op zoek.


Activiteitenboekje 2017/2018


Inleiding Startzaterdag 16/9
 


Bij het jaarthema hoort een logo: we zien de omtrekken van de Westerkerk en de eerste letter van het alfabet, op z’n Grieks geschreven, de alfa. Ons leven begint immers bij degene van wie wordt gezegd dat Hij de alfa en de omega is. ‘God heeft het eerste woord’. De alfa is afgebeeld vóór de kerk en als een spoor van licht in de kerk. Hij trekt de kerk als het ware mee in de richting die gewezen wordt door de bloem of de kiem die linksboven is afgebeeld. Terug naar het begin belooft nieuw leven.

* Ontwerp: Niek van Oostenbrugge


nieuwsbrief
Deel deze pagina op:
Facebook Twitter Google+ Linkedin
Drie opgewekte vlammen
verbeelden onze hoop
op lang gelukkig leven
op gezond verstand
op kracht en macht,
maar om dit schijnsel
zit meer nacht
dan wij licht kunnen geven.

Kerst in Korte Akkeren

In de regio

Kerstwandeltheater

Op vrijdagavond 22 december vindt alweer de 7e editie van het Kerstwandeltheater plaats, dit keer in Gouda Noord. Wandelend langs een lint van lichtjes kun je gedurende ruim een uur het kerstverhaal samen met familie en vrienden beleven.

Westerkerk • Eerste E.J. Potgieterstraat 37 • 2802 LD • Gouda • 0182-52 15 18 • facebook.com/westerkerkgouda

© 2015 - 2017 Westerkerk Gouda | disclaimer | privacyverklaring | colofon